Ordinea sociala

05:48 0 Comments A+ a-

Societatea medievală era puternic ierarhizată, iar în fruntea ei se aflau nobilimea și clerul. Majoritatea populației, de la cei mai umili cerșetori până la cei mai bogați negustori, formau starea a treia. Ierarhizarea era justificată prin mentalitatea potrivit căreia fiecare stare, la fel că și membrele unui corp, avea sarcinile proprii pe care trebuia să le execute pentru binele tuturor.
Crearea grupurilor sociale ,a stărilor, a influențat și alte aspecte ale vieții, meșteșugarii formând ghilde, iar credincioșii confrerii religioase. În acest mod s-a manifestat nu doar nevoia de siguranță și apartenență socială, ci și de a găsi un loc în ordinea divină. Întrucât agricultura a fost cel mai important factor economic în Evul Mediu, ordinea socială a fost legată indisolubil de deținerea de terenuri. Cei care aveau pământ, se bucurau de putere și influența. Feudalismul care a apărut în Franța la începutul Evului Mediu, a devenit sistemul caracteristic pentru această epocă. Fieful era închiriat de către senior vasalului sau . După moartea acestuia din urmă, pământul revenea la stăpânul sau inițial, cu toate că în timp, ajunsese să fie moștenit de către urmașii vasalului. Dacă se obținea transmiterea pe bază ereditară a fiefului, vasalul devenea tot mai puțin dependent de seniorul său, iar descendenții lui aveau bune șanse să își mărească autonomia în timp. Odată cu instituirea învestiturii s-a creat și o relație de natură socială. Vasalul îi datora seniorului credința și slujire, mai ales în caz de război, iar seniorul se obligă la rândul sau să îi ofere loialitate și protecție. În vârful acestei piramide feudele se afla regele, care îi domina pe toți, de la prinți și înaltul cler, până la negustori și țărani.

     Utilizarea sistemului relaÈ›iilor de vasalitate, considerat la început un mijloc de bună guvernare, a condus sub urmaÈ™ii lui Carol cel Mare la destrămarea imperiului È™i formarea unor numeroase centre de putere la nivel local. Regii stăpîneau doar cu numele teritoriul statului, puterea reală fiind exercitată de diferiÈ›ii nobili feudali locali (principi, duci, comiÈ›i, marchizi, baroni, castelani etc.). Acest fenomen de fărâmiÈ›are feudală a fost adesea întovărășit de anarhia ce caracteriza slăbirea puterii centrale a monarhului, în FranÈ›a secolelor IX-XI, în Germania în secolele XIII-XV etc. FărâmiÈ›area feudală a făcut ca titlul monarhic în Occident să fie mai mult nominal, autoritatea regelui asupra teritoriului regatului să fie proporÈ›ională cu resursele pe care i le punea la dispoziÈ›ie domeniul funciar stăpînit în nume propriu.Regele își datorează autoritatea pe care o are pentru că teoretic, este suzeranul tuturor marilor seniori ai regatului È™i nu poate fi vasalul nimănui. Bazîndu-se pe sistemul relaÈ›iilor de vasalitate È™i pe atribuÈ›iile de mare senior pe care regele le are pe domeniul său personal, această etapă din evoluÈ›ia statului medieval este numită monarhia seniorialÇŽ.

     Monarhia era o instituÈ›ie care garanta menÈ›inerea unității țării în faÈ›a pericolelor externe dar È™i interne, reprezentate de o excesivă fărâmiÈ›are a autorității. Regele era superior celorlalÈ›i mari seniori din cuprinsul regatului prin ungere, ceremonie cu caracter religios care subliniază faptul că deÈ›inea autoritatea de la divinitate.

     Curtea regală cuprindea persoane care iniÈ›ial asigurau serviciul personal al regelui, dar care treptat au primit atribuÈ›ii definite. Crearea unor servicii specializate, care să asigure gestionarea finanÈ›elor, împărÈ›irea dreptății, buna administrare prin intermediul cancelariei, era semnul maturizării statale.
Armata cuprinde trupele membrilor curÈ›ii regale, la care se adaugă oastea vasalilor regali, pe care aceÈ™tia trebuie să o pună la dispoziÈ›ia suveranului în virtutea obligaÈ›iei lor de a-i da ajutor (auxilium) în caz de nevoie. O astfel de oaste era indisciplinată, marii feudali refuzînd adesea să se supună unei conduceri unice. Era È™i instabilă, deoarece, la expirarea termenului pentru care erau obligaÈ›i prin jurământ să-È™i urmeze la luptă seniorul, vasalii se puteau retrage din campanie fără să fie învinuiÈ›i de 

     NesiguranÈ›a provocată de războaiele dintre nobilii feudali a determinat grupurile sociale care nu se puteau apăra singure, precum clericii È™i orășenii, să sprijine restabilirea autorității monarhice È™i eliminarea fărâmițării, punându-i la dispoziÈ›ie bani, ostaÈ™i, specialiÈ™ti È™tiutori de carte. A contribuit la creÈ™terea puterii regale È™i dezvoltarea economică, înflorirea comerÈ›ului È™i a oraÈ™elor, care au creat condiÈ›iile exercitării autorității pe o scară mai largă decât înainte. Schimbările în tehnica È™i organizarea militară, care au făcut să scadă rolul cavaleriei nobiliare în favoarea pedestraÈ™ilor înarmaÈ›i cu arcuri, arbalete È™i apoi cu arme de foc, au contribuit la reducerea rolului militar al nobilimii. ÃŽn acelaÈ™i timp însă, regalitea, care dispunea de resurse mai importante, își forma armate mai moderne, alcătuite din profesioniÈ™ti. Monarhia, deÈ™i consolidată, nu putea rezolva singură toate problemele guvernării, astfel încât a fost necesară colaborarea cu reprezentanÈ›ii stărilor sociale privilegiate (clerul, nobilimea, orășenii bogaÈ›i).