Evul mediu feudal

05:45 0 Comments A+ a-

Societate si Economie

   

 Perioada a asistat la creÈ™terea populaÈ›iei, în Europa crescând de la 35 la 80 de milioane între anii 1000-1347, datorită dezvoltării tehnicilor agricole, declinul sclaviei, climei È™i încheierii invaziilor. 90% din populaÈ›ia Europei trăia în mediul rural. MulÈ›i nu mai trăiau în ferme izolate, ci în mici comunități, ulterior acestea evoluând în oraÈ™e.
Țăranii prestau servicii nobililor prin muncă și participare în campanii militare. Nobilii, cu titlurile lor și că simpli cavaleri, exploatau pământurile prin intermediul țăranilor șerbi.
De-a lungul secolelor XI-XII, pământurile erau considerate ereditare. Nobilimea controla cavaleria grea, castelele și deținea imunitate în față taxelor și erau scutită de impozite. Castelele, inițial din lemn, erau construite mai târziu din piatră din secolele IX-X, având un sistem de apărare mai eficient. Erau nobili supremi de rang înalt ce dețineau multe pământuri, apoi nobili cu rang mic ce dețineau puține paamnturi și puțini vasali, apoi cavalerii care controlau, dar nu aveau propriul lor pământ, și serveau celorlalți nobili.

          Clerul era divizat în două tipuri: clerul secular, care trăia în afară lumii, È™i clerul regulat, care trăia sub conducere religioasă drept călugări. Călugării au rămas în număr tot mai mic, ajungând doar 1% din populaÈ›ie. Cea mai mare parte a clerului regulat se află în aceeaÈ™i treaptă cu nobilimea. PreoÈ›ii locali erau în aceeaÈ™i treaptă cu clasa țărănimii. Orășenii nu prea se încadrau în cele trei clase. Din secolele XII-XIII, urbanizarea s-a extins, multe oraÈ™e crescând. ÃŽnsă abia 10% din populaÈ›ia totală a Europei locuia în mediul urban. Evreii erau răspândiÈ›i de-a lungul Europei, comunități fiind stabilite în Germania È™i Anglia, sau în Spania sub dominaÈ›ie musulmană. De asemenea, încă mai erau non-creÈ™tini pe meleagurile Europei răsăritene È™i musulmani în sudul Europei. Femeile erau subordonate bărbaÈ›ilor. Văduvele, de asemenea aveau restricÈ›ii legale în ciuda faptului că aveau control asupra vieÈ›ilor. Femeile din rândul țărănimii, de obicei, lucrau în gospodărie È™i se ocupau de educaÈ›ia copiilor. Femeile de la oraÈ™ se puteau ocupa de comerÈ› în funcÈ›ie de perioada. Femeile nobile puteau menÈ›ine controlul asupra proprietăților în absenÈ›a bărbaÈ›ilor, însă avea restricÈ›ii în participarea la viață militară sau guvernamentală. Femeile puteau să se călugărească, însă nu puteau deveni preotese. ÃŽn centrul È™i nordul Italiei È™i în Flandra, extinderea oraÈ™elor a stimulat economia È™i a creat un climat pentru noi tipuri de asociaÈ›ii comerciale. OraÈ™ele comerciale de pe coasta baltică au intrat într-un acord numit Liga Hanseatică, iar republicile italiene că VeneÈ›ia, Genova sau Pisa È™i-au extins activitățile comercial în Mediterana. ComerÈ›ul a înflorit È™i în nordul FranÈ›ei, datorită negustorilor italieni È™i germani ce comercializau cu negustorii locali. ÃŽn secolul XIII, s-au deschis rute cu Orientul ÃŽndepărtat prin intermediul "Drumului Mătăsii". Erau bătute pentru prima oară monede din aur în FranÈ›a È™i alte țări. Au apărut scrisorile de credit pentru transmiterea banilor È™i noi forme de contracte comerciale.


Centralizarea regatelor

     Au apărut noi regate. Regii FranÈ›ei, Angliei È™i Spaniei È™i-au consolidat puterea È™i instituÈ›iile. Noi regate că Ungaria È™i Polonia, după convertirea la creÈ™tinism, au devenit puteri europene centrale. Maghiarii s-au stabilit în Ungaria sub domnia regelui Arpad după o serie de invazii. Papalitatea a devenit independenÈ›a, preluând autoritatea deplină asupra lumii cresinte. Papalitatea a atins apogeul sub pontificatul Papei InocenÈ›iu III. Au fost organizate cruciade în nord pentru convertirea regiunilor păgâne din Finalnda È™i de pe coasta Marii Baltice. Germania a fost condusă de dinastia Ottoniana, ce s-a luptat pentru a controla ducatele. ÃŽn 1024, a fost fondată dinastia Saliana, în timpul căreia a avut celebrul conflict dintre regele Henric IV È™i Papa, în dezbaterea privind numirea oamenilor bisericii, că parte a controversatei ÃŽnvestituri. Succesorii săi au continuat să se lupte împotriva papalității È™i nobilimii germane. A urmat o perioada de instabilitate după moartea lui Henric V, ce a murit fără moÈ™tenitori, asttfel fiind urmat de Frederick I Barbarossa. A condus eficient, dar a înfruntat problemele de baza, iar succesorii săi s-au luptat între ei. Nepotul sau, care a fost moÈ™tenitorul tronului Siciliei, prin mama să, s-a ciocnit cu papalitatea. Curtea să era renumită pentru aducerea savanÈ›ilor, fiind acuzat de erezie. El È™i succesorii săi au înfruntat multe dificultăți, inclusiv invazia mongolilor, ce au spulberat Rusia Kievana È™i au invadat Europa de Est de-a lungul secolului XIII. Sub dinastia Capetiana, FranÈ›a È™i-a extins lent autoritatea asupra nobilimii, centralizandu-se în ÃŽle-de France. Au înfruntat rivali puternici că ducii de Normandia, care în 1066, sub domnia lui William Cuceritorul, a cucerit Anglia. Normanzii s-au stabilit în Sicilia È™i sudul Italiei, când Robert Guiscard s-a stabilit în 1059 È™i a fondat Regatul Siciliei. Sub dinastia angevină a lui Henry ÃŽI È™i a fiului sau, Richard I, regii englezi au controlat o mare parte din FranÈ›a, Henry ÃŽI căsătorind-se cu Eleanor de Aquitania. Fratele mai tânăr a lui Richard, Ioan, a pierdut Normandia È™i restul posesiunilor engleze din FranÈ›a în 1204 în favoarea regelui Filip August. Domnia să a înfuriat nobilimea engleză, astfel, pentru a scuti fiscal nobilimea, a semnat Magna Carta în 1215, confirmând drepturile È™i privilegiile nobilimii. Sub Henry III, a făcut concesii cu nobilimea, iar puterea regală a fost diminuată.
     Monarhii francezi au continuat să obÈ›ină câștiguri față de nobilime, obÈ›inând teritorii sub conducerea personală a administraÈ›iei regale. Sub Ludovic IX, FranÈ›a a obÈ›inut prestigii la rang înalt după ce Ludovic a servit că mediator în Europa. ÃŽn Iberia, regatele creÈ™tine din nord-vestul peninsulei, au continuat să lupte împotriva musulmanilor din sud, printr-un lung proces- Reconquista. Din 1150, erau cinci regate creÈ™tine: Leon, Aragon , Castilia, Navara È™i Portugalia. Sudul Iberiei era sub controlul Califatului de Cordoba, ulterior taifasurilor, ce au luptat cu creÈ™tinii până la apariÈ›ia Califatului Almonhad ce a restabilit puterea centralizată din 1170. ForÈ›ele creÈ™tine au avansat din 1200, capturând Sevilia din 1248.

Picture
Cruciadele

     ÃŽn secolul XI, turcii selgiucizi au preluat multe teritorii din Orientul Mijlociu, ocupând Persia, Armenia È™i Ierusalimul. ÃŽn 1071, turcii au învins armata bizantină în Bătălia de la Mazikert È™i l-au capturat pe împăratul bizantin Romanus IV. Turcii au invadat Asia Mică, amenințând serios Imperiul Bizantin. ÃŽnsă Turcii au întâmpinat dificultăți după ce au pierdut Ierusalimul, preluat de fatimizii din Egipt È™i au traversat o serie de războaie civile. Bizantinii au recuperat Bulgaria È™i s-au extins în Balcani. Cruciadele au fost organizate pentru a recăpăta Ierusalimul de sub controlul musulman. Prima Cruciadă a fost proclamată de Papa Urban ÃŽI la Conciliul de la Clermont din 1095 că răspuns la cererea împăratului bizantin Alexios I Comnenul. Urban a promis indulgenÈ›e pentru oricine care lua parte la cruciade. Zeci de mii de oameni din toate nivelele sociale s-au mobilizat pentru a captura Ierusalimul în 1099, mulÈ›i musulmani È™i evrei fiind uciÈ™i. Multe comunități evreieÈ™ti din Cologna,Mainz È™i Worms au fost distruse, precum È™i cele de pe râurile Seine È™i Rin. De pe urmă cruciadelor, au fost create noi ordine monahale, ordine militare religioase cavalereÈ™ti că Templierii È™i Ospitalieriim, ce duceau viață monahală È™i îndeplineau serviciul militar.

     CruciaÈ›ii au consolidat în teritoriile cucerite propriile lor state cruciate. ÃŽntre sec. XII-XIII, o serie de conflicte au avut loc dintre statele creÈ™tine È™i musulmani. ÃŽn a treia Cruciadă, papalitatea a apelat la recăpătarea oraÈ™ului Ierusalim, ocupat de Saladin în 1187. ÃŽn 1204, în a patra Cruciadă, veneÈ›ienii au capturat Constantinopol È™i au slăbit Imperiul Bizantin, ce È™i-a recăpătat oraÈ™ul în 1261. Din 1291, toate statele cruciate au fost capturate de islamici din Èšară Sfânta,È™i totuÈ™i, Regatul Ierusalimului a continuat să reziste titular în Cipru. Papii au chemat la cruciade È™i în alte locuri, în Spania, sudul FranÈ›ei È™i în Țările Baltice. CruciaÈ›ii spanioli au condus Reconquista, templierii È™i ospitalierii au luat parte la cruciadă spaniolă, fondându-se ordine religioase militare, că Calatrava sau Santiago. ÃŽn nordul Europei È™i pe coasta baltică au fost desfășurate cruciade conduse de Teutoni.