Calanutatele de la sfirșitul Evului Mediu

10:20 0 Comments A+ a-

ÃŽnceputul secolului al XIV-lea constituie pentru Europa debutul unei epoci de calamităţi pe care le rezumă celebra rugăciune adresată lui Dumnezeu de umanitatea în suferinţă: “Apără-ne, Doamne, de foamete, de ciumă ÅŸi de război!”.


Constructorii Catedralilor

10:14 0 Comments A+ a-

„ÃŽn răstimpul a trei secole, de la 1050 la 1350, FranÅ£a a extras milioane de tone de piatră pentru a înălÅ£a 80 de catedrale, 500 de biserici mari ÅŸi câteva zeci de mii de biserici parohiale. ÃŽn aceste trei secole, FranÅ£a a pus în miÅŸcare mai multe blocuri

Cavaleri și nobili în Evul Mediu

10:08 0 Comments A+ a-

Începând cu secolul al XI-leaIarnaiorii (feudalii laici) au început să se distanţeze de restul societăţii prin organizarea instituţiei cavaleriei. Obiectivul principal era de a forma din tinerii familiilor feudale vasali care să-şi îndeplinească datoriile faţă de seniorul lor şi luptători destoinici.

Biserici mănăstiri

06:03 0 Comments A+ a-

Cultura

05:58 0 Comments A+ a-

Literatura


   

Cultura apuseană era predominant religioasă. Cărturari precum Sfântul Augustin compuneau opere teologice , istorice și filosofice. Ieronim traducea Biblia, Viețile Sfinților scrisă de Atanasie din Alexandria sau Cronica lui Eusebiu de Cezareea într-o latină vulgară mai simplă și ușor de înțeles, accesibilă tuturor . A pus bazele hagiografiei, specific literaturii creștine. S-au remarcat scriitori creștini ca Tertullian sau Lactanius. Sfântul Hilariu de Poitiers a creat poezia crestia latină, a compus imnuri religoioase inspirate după cele grecești. Amrozie al Milanului a scris poezii liturgice, simple, adecvate cântării în biserică. Prudentius a scris imnuri, polemici și epopee creștine prin care ilustra conflictul dintre vicii și virtuți. Paulinus din Nola și Nicetas din Remesiana au ilustrat poezia creștină. Boethius a

Economie si societate

05:52 0 Comments A+ a-

Agricultura

     Răcirea climei între sec. V-X a dus la modificări ale vegetaÈ›iei, pădurile È™i mlaÈ™tinile predominând spaÈ›iul european. Pădurile predomina, iar terenurile cultivabile sunt tot mai puÈ›ine. OraÈ™ele române È™i ogoarele sunt abandonate de pe urma marilor migraÈ›ii, colapsului instituÈ›iilor romane, anarhiei È™i foametei, locuitorii acestora refugiindu-se în păduri, întemeind noi sate, ferme izolate sau aglomerări rurale mici, care aveau în centru parorhia. Erau construite numai case din lemn, oamenii locuind cu animalele sub acelaÈ™i acoperiÈ™ într-o singură încăpere. Până în sec. VIII, nobilii încă mai utilizau sclavi care să le lucreze pământurile, care ulterior, au fost înzestraÈ›i cu gospodarii proprii. Alimentele de bază erau cerealele È™i legumele (ceapă, mazăre, varză, napi, usturoi) È™i fructe (mere). ÃŽn zonă mediteraneană erau cultivate citricele È™i măslinele. Pentru carne È™i lapte erau crescute bovinele, caprinele È™i ovinele. Porcii erau extrem de apreciaÈ›i de germanici, folosind grăsimi animale pentru preparare. Datorită semnificaÈ›ii religioase, cultură viÈ›ei-de-vie era practicată în nordul Europei. Băuturi precum berea È™i hidromelul erau printre preferinÈ›ele germanicilor.

Ordinea sociala

05:48 0 Comments A+ a-

Societatea medievală era puternic ierarhizată, iar în fruntea ei se aflau nobilimea și clerul. Majoritatea populației, de la cei mai umili cerșetori până la cei mai bogați negustori, formau starea a treia. Ierarhizarea era justificată prin mentalitatea potrivit căreia fiecare stare, la fel că și membrele unui corp, avea sarcinile proprii pe care trebuia să le execute pentru binele tuturor.

Evul mediu tirziu

05:47 0 Comments A+ a-

Evul mediu feudal

05:45 0 Comments A+ a-

Societate si Economie

   

 Perioada a asistat la creÈ™terea populaÈ›iei, în Europa crescând de la 35 la 80 de milioane între anii 1000-1347, datorită dezvoltării tehnicilor agricole, declinul sclaviei, climei È™i încheierii invaziilor. 90% din populaÈ›ia Europei trăia în mediul rural. MulÈ›i nu mai trăiau în ferme izolate, ci în mici comunități, ulterior acestea evoluând în oraÈ™e.
Țăranii prestau servicii nobililor prin muncă și participare în campanii militare. Nobilii, cu titlurile lor și că simpli cavaleri, exploatau pământurile prin intermediul țăranilor șerbi.

Evul mediu timpuriu

05:41 0 Comments A+ a-

Strucura politică a Europei apusene s-a schimbat odată cu sfârÈ™itul Imperiului Roman. MiÈ™cările populaÈ›iilor de-a lungul acestei perioade au fost eronat denumite "invazii", dar nu au fost doar expediÈ›ii militare, ci migraÈ›ii ale unor populaÈ›ii întregi în interiorul imperiului. Asemenea miÈ™cări au fost sprijinite de refuzul elitei române vestice de-a întreÈ›ine propria armata sau să plătească taxe pentru a reprima migraÈ›iile. ÃŽmpăraÈ›ii din secolul V erau de asmenea controlaÈ›i de militari puternici, ce erau parÈ›ial romani sau non-romani. Când linia dinastică a împăraÈ›ilor s-a încheiat, mulÈ›i regi care i-au înlocuit au preluat metodele administrative romane.    

Etimologie

05:31 0 Comments A+ a-

 NoÈ›iunea „Evul Mediu” derivă din limba latină (MEDIVM AEVVM) È™i provine din filologia umanistă a RenaÈ™terii, unde definea sub forma media latinitas intervalul de timp cuprins între împăratul roman Constantin cel Mare (306-337) È™i cel francez Carol cel Mare (768-814).

Periodizare

05:29 0 Comments A+ a-

          Cronologia Evului Mediu are o valoare prevalent orientativă, fiind discutată È™i în prezent în literatura istorică. ÃŽn consecință, reperele în funcÈ›ie de care este fixată cronologia Evului Mediu sunt variate. Această epocă istorică cuprinde, într-un sens general, perioada de timp scursă între data căderii Imperiului Roman de Apus (anul 476) È™i data ocupării de către turci a Constantinopolului (1453), capitala Imperiului Bizantin. Limita superioară de datare a Evului Mediu este fixată uneori de RenaÈ™tere, în secolele XIV-XV, iar alteori chiar de RevoluÈ›ia franceză (1789-1799), atunci când s-ar termina epoca feudală.

Evul mediu

05:23 0 Comments A+ a-

           ÃŽn istoria europeană, Evul Mediu (epoca mijlocie) a fost perioada dintre antichitate ÅŸi epoca modernă.
Perioada medievală este subdivizată în trei perioade: Evul Mediu Timpuriu, evul mediu mijlociu ÅŸi evul mediu târziu. La nivel global, mai este denumit ÅŸi perioada post-clasică.